Keress pénzt a mobiloddal és nyereményjáték!

 

 

Nyereményjátékok és ingyenes termékminták

 

Saját oldalaim (36 db) csoportositva linkajánlóval

 

2010. április 2., péntek

Papagájok etetése

A papagájok etetése








Zsír Szénhidrát Fehérje Ásványi só
fénymag 6 55 14 2
köles 4 60 11 3
zab 5 50 11 2
kendermag 32 18 19 2
napraforgómag 22 21 16 3
négermag 32 15 17 7
repcemag 40 10 19 4
lenmag 34 24 21 6
kukorica 7 65 10 2






  Hullámos Agapornis Rozella Amazon Ara, Kakadu
köles 60 40 25 10  
fénymag 30 20 20 10  
napraforgómag   20 25 40 70
zab 10 10 20 10 10
kendermag   5 5 5 5
lenmag   5 5 5  
búza       5  
árpa       5  
kukorica       5 10
dió, mogyoró         5


Az újabb kutatások az igazolják, hogy az arák ennél nagyobb arányban fogyasztanak diót, mogyorót. A táblázatot nem kívántuk bonyolultabbá tenni, ezért itt említjük meg az amazonpapagájok fokozott répaigényét és a kakaduk fokozottan zöldeleségigényét.

A madarak etető- és itatóedénye rozsdamentes fémből vagy műanyagból készüljön. Az arák és kakaduk részére keményfémből készített etető- és itatóedény ajánlott, mert a puhafémmel könnyedén elbánnak. Célszerű az edényeket lakattal, dróttal vagy csavarral rögzíteni, mert unalomból vagy játékból leszerelhetik, kiboríthatják azokat. Sok papagáj kiszórjaaz eleséget, miközben válogat a jobban vagy kevébé kedvelt vagy ízletesnek vélt magvak között, vagy ilyen esetben célszerű a különböző magvakat külön, lapos tálkákba helyezni. Ha azonban túl mély a tálka, előfordulhat, hogy a madárnak nincs türelme a maghéjak alól a még ehető magvakat kikotorászni és így teliedény mellett éhezik, a maghéjat pedig akkor sem eszi meg, ha éhen pusztul.




A legtöbb papagájfaj esetén az alaptakarmányt ki kell egészíteni csírázó magvakkal, gyümölccsel, zöldeleséggel, rügyekkel, gallyakkal, szépiával, lágyeleséggel, állati fehérjével. A csírázó magvak sok B- és E-vitamint tartalmaznak. Csíráztatásra legalkalmasabbak az aprómagvak, de a napraforgómag, sőt a kukorica is kicsírázik. A kölest és a fénymagot összekeverve, a kendermagot külön edénybe csíráztassuk. Tegyük a magvakat külön kis edénybe, töltsünk rá annyi vizet, hogy éppen elfedje. Meleg, sötét helyre téve kb. 24-28 óra múltán a magvakon piciny fehér csúcsok jelennek meg, Ekkor a vizet öntsük le és további 24-48 óra múltán az alaptakarmánnyal összekeverve adjuk madarainknak. A papagájok minden édes gyümölcsöt szívesen fogyasztanak, az almát, szőlőt és a körtét különösen kedveli. A csonthéjas gyümölcsöket magozzuk ki, mert magjuk ciánt is tartalmaz. Minden papagáj szívesen fogyasztja a diót és a mogyorót, de ezekkel bánjunk csínján, mert ,,energiabombák"!
 
Zöldeleség gyanánt rügyeket, salátát, sárgarépát (levelét és szárát egyaránt), petrezselymet, zeller levelet és szárát, spenótot, uborkát, zölborsót, zöldpaprika csumáját (ha nem erős!) főtt céklát és burgonyát, sült tököt, illetve a gyomnövények közül tyúkhúrt és pásztortáskát is adhatunk, persze mindent előzetesen megtisztítva, illetve már valamelyest kihűlt állapotban.
A gallyak, fenyőtobozok a papagájok rágcsálási, és csőrkoptatási igényeik miatt szükségesek, emellett például a fűzgally kérge sok ásványi anyagot, nyomelemet tartalmaz. A gyümölcsöt, zöldeleséget,gallyat stb. előzőleg alaposan mossuk meg folyóvízben és szárítsuk meg.
A szépia, vagyis a tintahal mészváza díszmadár-szaküzletekben beszerezhető, mészsó tartalma miatt minden életkorban elengedhetetlen. Jó hatású lehet még az eleségre szórt ásványi premix, és a Futor, csipetnyi mennyiségben.
Nagyon fontos a lágyeleség, ami gyorsan romlik, ezért mindig frissen kell készíteni, és a maradékot még aznap este el kell távolítani. Mindig csak annyit készítsünk el, amennyit a madár rövid időn belül elfogyaszt. Hűtőszekrényben kb. 24 óra hosszat, mélyhűtőben több napon át tárolhatjuk a lágyeleséget, melyre több recept ismeretes:
- kétszersült, keménytojás, reszelt répa,
- búzacsíra, reszelt répa,
- darált főtt hús, hangyabáb, reszelt répa, alma,
- száraz tehéntúró, kemény tojás, alma, eidámi vagy trapista sajt reszelve
- keménytojás, reszelt répa, zabpehely
Mindegyik lágyeleséget össze kell keverni.
A tojást mindig legalább 30 percen át forraljuk, és célszerű a héját eltávolítani.
A lágyburok (a hártya) ugyanis fertőzési veszélyforrás maradhat még 30 perces forralás után is, a külső burok mésztartalma pedig szépiával pótolható különválasztásuk viszont meglehetősen ,,macerás". Mindegyik lágyeleség készíthető főtt rizzsel is.
A lórik táplálása speciális feladat, ehhez kívánunk segítséget nyújtani:
- főtt rizs, vízben felpuhított kutyatáp, banán, körte vagy egyéb édes gyümölcs, kemény tojás, késhegynyi méz, vitaminok, cukor;
- egy-egy evőkanál méz, sűrített tej és bébitápszer, 6-8 evőkanál melegvíz;
- 2 kávéskanál szőlőcukor, egy kávéskanál malátakivonat, fél evőkanál sűrített tej, fél evőkanál bébitápszer, 1,5 dl meleg víz.
- 200 g bébitápszer, 250 g méz, késhegynyi vitaminkészítmény;
- egy evőkanál gríz, 2 evőkanál tej vagy arányos mennyiségű sűrített tej, 2 dl forró vízben oldva, szükség szerint édesítve;
- bármelyik lágyeleség, minden édes gyümölcs és természetesen lisztkukac. Ez utóbbi tenyésztéséről magunk is gondoskodhatunk az alábbi módon: egy konzervdobozt kb. 4/5 részéig feltöltünk kölessel, ebbe szórjuk a megvásárolt lisztkukacokat, majd a felső felületre tegyünk egy papundeklilemezt, ennek tetejére szórjunk bármit, ami ehető és rágható, különös tekintettel a reszelt répára vagy aprított almára, így a rovarok nedvességhez és tápanyaghoz egyaránt hozzájutnak. E tenyészetet le kell fednünk, ne hogy a kukacok szétmásszanak, vagy a kifejlett rovarok elrepüljenek. A kukacok egy részét természetesen meg kell hagynunk bábozódás céljára, hogy kifejlett rovarok is legyenek, az utánpótlás érdekében. A lisztkukacot számos papagáj szívesen fogyasztja, de némelyik örömmel
fogadja akár a molylepke hernyóját, sőt a cseresznye, vagy dió belsejében megbújó hernyót is. Egyébként a már említett hangyabáb vagy a földigiliszta is lehet kiegészítő élelem. Figyeljünk azonban arra, hogy a túl sok hangyabáb hasmenést okozhat, a földi giliszta pedig a testében hordozhatja a retteget légcsőféreg korai fejlődési alakját. Sok állati fehérjét tartalmaz a tehéntúró, a szárazsajt (reszelve vagy apró darabokra vágva adható), a kétszersült, a babapiskóta, az édes keksz (a biscuit), ha pedig a papagájnak rizsfelfújtat adunk, az számára valóságos ,,paradicsomi" eledel. Egyes nagy papagájok szívesen fogyasztják a levesben főtt csirkehúst, marhahúst, zsírtalan halhúst (tonhal, busa, süllő, csuka, harcsa, egyéb tengeri halak). A túlzásba vitt fehérje adagolás viszont ártalmas lehet, mert - ne felejtsük el - a papagáj nem minden evő, inkább magevő. Némelyik papagáj - például a legtöbb amazon papagáj - szinte megsértődik, ha nem kap a gazdája étkéből - de engedékenységünkel nde ártsunk kedvenceinknek! Szigorúan tilos papagájainknak fekete kávét vagy alkoholos italt adni!


A táplálék mellett a víz is elengedhetetlen szükséglet minden madárnak. Az ivóvíz lehetőleg szobahőmérsékletű legyen. Vannak papagájok melyek több, mások kevesebb vizet fogyasztanak. Az őserdei papagájok például több vizet igényelnek, mint a sivatagban élők. Persze, ha melegebb a külső levegő hőmérséklete, arányosan több folyadékot fogyaszt minden élőlény, s ilyenkor a permetezővel való behintés is bátrabban és gyakrabban alkalmazható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése